poniedziałek, 4 lutego 2013

Tahini


Tahini, czyli pasta z sezamu, która wchodzi w skład hummusu, sprawdza się też w innych potrawach i wypiekach.
Łatwo można ją przyrządzić samemu w domu.


Składniki:

  • 100 g sezamu (10 czubatych łyżek)
  • 3-4  łyżki oleju sezamowego







Sezam podprażyć na suchej patelni, aż zacznie intensywnie pachnieć. Należy uważać żeby go nie przypalić, wtedy tahini będzie miało gorzki smak. Pamiętajmy że po zdjęciu patelni z ognia jej ciepło nadal działa, dlatego najlepiej sezam od razu przesypać do miski. Po ostudzeniu zmiksować z olejem sezamowym na gładką pastę, robiąc w razie potrzeby przerwę, żeby blender się nie przegrzał.

Koszt: ok.3-4 zł, jest to cena porównywalna z niektórymi sklepowymi pastami (choć rozrzut cenowy jest tu spory).

Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...