środa, 13 lutego 2013

Pełnoziarnista focaccia z karmelizowaną cebulą

Składniki:

ciasto:
  • 160 g mąki pszennej
  • 160 g mąki pszennej razowej
  • ok. 220 ml ciepłej wody + kilka łyżek
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo:
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki ciepłej wody
  • karmelizowana cebula z ok. 250-300 g cebuli
  • sól, pieprz




Połączyć ze sobą dwa rodzaje mąki. Do ciepłej wody dodać oliwę, sól, cukier i połowę mąki. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto, dosypując do niego stopniowo pozostałą mąkę, ewentualnie dodając więcej wody jeśli ciasto tego wymaga. Przykryć i odstawić na 15 minut, po tym czasie wyłożyć na blachę (użyłam blachy o wymiarach ok. 22x33cm) i obtoczyć w kilku łyżkach oliwy. Ciasto ponownie przykryć i odstawić. Po godzinie rozprowadzić je na blasze, polać oliwą i ciepłą wodą, zrobić palcami wgłębiania. Na wierzch wyłożyć karmelizowaną cebulę, doprawić. Ciasto jeszcze raz odstawić na godzinę, po czym piec w 240 C przez 12-15 minut (lub dłużej- zależy od piekarnika). Uwaga, bardzo łatwo przypalić cebulę na wierzchu, radzę często zaglądać do piekarnika :). Do zdjęcia znów zachował się skrawek ;). 

Koszt: ok. 4-4,50 zł.


  Wegański karnawałOrganizator: Magdalena

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...